Friday, January 11, 2008

Reseberättelsen del 3

Söndag 30 december

Vi var ju inte så nöjda med snorklingen på hotellets egna strand men hade fått rekommenderat av en reseledare att ta oss till ett ställe som hette El Fanar. Vi tog en taxi till andra sidan Sharm El Sheik och fick betala 40 EGP för att gå in. Man fick inte ha med sig mat eller dricka in (men vi smugglade in några snickers) men fick en flaska vatten, solstol och handduk. Andra gången vi var där fick vi dessutom ett härligt fruktspett. Dagen började ganska solig men det mulnade snabbt på så vi ville snabbt i vattnet.




Den här gången blev vi inte besvikna. Revet var helt gigantiskt och hur fint som helst! Överallt fullkomligt vimlade det av koraller och fiskar i alla storlekar, former, färger och mönster. Första gången klev vi i från land och började med att simma över revet. När vi plaskat på ett bra tag uppenbarade sig verkligen det Stora Blå. Kanten på revet närmade sig. Emma sa efteråt att hon inte märkte nånting - jag förstår inte hur. Jag väntade mig att det skulle bli djupt när vi simmade över, men hade aldrig kunnat föreställa mig den extremt hisnande känsla det var att plötsligt sväva över Bråddjupet med stort B. För Emma var det nog en ännu större chock. Med ett tjut simmade vi snabbt tillbaka och fick hålla varandra hårt i handen för att våga oss ut igen. Ögonen fattar visst inte att man inte kan trilla ner när det är vatten för en del av kroppen tyckte att jag var helt galen som flöt ut över ett stup på det där sättet. När vi vågat oss ut en bit insåg jag att det inte var fullt så jättedjupt som jag trott eftersom det fanns en liten avsats längre ner. Tio-femton meter tror jag jag läste nånstans sen, så en bit var det ju ändå. Utanför den kanten var det dock omkring fyrtio meter så där såg man inte botten längre, trots att vattnet är väldigt klart. Vi glömde snart bort att vi var höjdrädda eftersom man blir helt uppfylld av livet längs revets kant. ÄNNU mer av det färgsprakande djurlivet! Gigantiska stim av blåa, röda, svartvita, silvriga fiskar – från ganska pyttesmå till ganska jättestora svepte omkring tillsammans med papegojfiskar, picassofiskar, fjärilsfiskar osv osv. Jag upptäckte till min stora förtjusning även en drakfisk långt där nere – otroligt vacker och majestetisk! Ett stim barrracudor svepte fram som skuggor under oss men vi vågade inte simma närmare – dom kan tydligen bitas rejält. Vi låg i en lång stund men var till slut så genomfrusna att vi måste gå upp. 22 grader i vattnet gjorde det ändå möjligt att gå i en gång till sen, trots att det blivit mer eller mindre genommulet.

Fisk sedd från bryggan

Ser ni Dory? :)




Vi tvekade lite innan vi bestämde oss för ett andra dopp...


Men inte så länge - så här såg det ut när man klev i från bryggan. Notera del av gigantiskt-stim-med-små-röda-fiskar uppe till vänster.


Och å-så-vackra koraller!


"Stranden" var uppbyggd i flera terrasser med träsolstolar och bambuparasoll. Överallt hade man utsikt över havet och de vackra berg som omgav Sharm El Sheiks sidor. Vi låg längst ner, vid vattenkanten, och njöt av ljudet av vågskvalpet mot klipporna.



Lunch fick vi äta på strandens uteservering med vidunderlig utsikt, och det var gott också. Vi njöt verkligen av dagen och bestämde att åka tillbaka senare i veckan.

På restaurangen.


Bryggan syns i bakgrunden.


En till bild från bryggan.


Kvällen spenderade vi på hotellet med drinkar, kortspel och böcker.

Tomttar på vårt hotell...

No comments: